O autorima

Saradnja široke međunarodne ekipe

Edukativne interaktivne knjige, prilagođene starosti dece, plod su saradnje između brojnih autora i stručnjaka s raznih područja – od dečijih pisaca i ilustratora do međunarodne ekipe poznatih razvojnih psihologa pod vođstvom red. prof. dr Matije Svetine.

Razvojni psiholog red. prof. dr Matija Svetina

Dr Matija Svetina je diplomirao, magistrirao i doktorirao iz psihologije na Univerzitetu u Ljubljani. Nakon doktorata se usavršavao na Univerzitetu Carnegie Mellon u Pitsburgu, SAD. Kao gostujući istraživač ili profesor je radio na različitim univerzitetima širom Evrope i SAD. Aktivno je sarađivao na nizu domaćih i međunarodnih konferencija i držao je predavanja na raznim seminarima i drugim edukacijama iz područja razvoja dece i mladih, za vaspitače, učitelje, nastavnike, lekare i druge stručnjake.

Tamara Kostić

Tamara Kostić je pedagoški psiholog i magistar političkih nauka. Ima puno iskustava pri radu s decom i tinejdžerima. Kao vaspitačica je predavala o tehnikama nastave i organizaciji, a takođe je vodila i radionice o razvoju u ranom detinjstvu. Sarađivala je s ministarstvom obrazovanja, Institutom za kvalitet i evaluaciju obrazovanja i UNICEF-om. Trenutno pomaže pri obrazovanju psihoterapeuta u Srbiji.

Pisci

Tatjana Kokalj

Tatjana Kokalj je svestrani stručnjak i spisateljica koja piše dečije i knjige za mlade, dok istovremeno sarađuje i pri pisanju udžbenika za osnovnu školu, te piše stručne članke s područja vaspitanja. Neka njena dela su prevedena na strane jezike i više puta je nominovana za razne literarne nagrade.

Anja Kokalj

Anja Kokalj je učiteljica, pripovedač, ilustrator, a ponekad se bavi i lutkarstvom. Veoma uživa prilikom rada s decom, a posebno kada se radi o časovima sa bajkama ili kreativnim časovima. Do sada je izašla njena slikovnica, više prevoda dečijih i knjiga za mlade, pisala je didaktičke zadatke za razne dečije revije, a oprobala se i kao ilustrator.

Rado čita, deci na glas, a sebi u tišini, uveče, pre spavanja.

Cvetka Sokolov

Priznata autorka dečije i literature za mlade, više puta nominovana za razne literarne nagrade. Izdato je više njenih slikovnica, bajki i romana. Njene priče i pesme izlaze u dečijim revijama. Pored toga, napisala je i par scenarija za dečiji program RTV Slovenije i po narudžbini Nacionalnog instituta za javno zdravlje. Neka njena dela su prevedena na strane jezike.

Žiga X Gombač

Žiga X Gombač je svestrani stvaralac, na literarnom području poznat pre svega po brojnim slikovnicama, stripovima i pričama za decu i omladinu.

Maša Ogrizek

Maša Ogrizek živi i stvara u Ljubljani. Prvo je radila prvenstveno kao kritičarka i novinarka, a zadnjih godina je sve više poznajemo kao pisca za mlade. Do sada je izašlo deset njenih dela. Po njenoj knjizi Koko Dajsa u gradu, nastaje serija kratkih animiranih filmova, a po knjizi Gospođa s šeširom, radio drama (Radio Slovenija).

Janja Vidmar

Janja Vidmar jedna je od najpoznatijih slovenačkih pisaca za mlade. Profesorka je slovenačkog jezika i pedagogije. Kao samostalni privrednik, pored knjiga za decu i mlade, takođe piše i scenarije i sarađuje pri raznim projektima za razne kompanije.

Ilustratori

Enrique Tortosa

Enrique Tortosa je španski ilustrator, koji voli da se igra sa svetlošću i teksturama, a boje koristi tako što s njima stvara razne iluzije. Radi s najrazličitijim digitalnim i tradicionalnim alatima i tehnikama. Između ostalog je bio i kreator za brojne globalne kompanije i robne marke, kao što su npr. Universal studios i Coca Cola.

Matej de Cecco

Matej de Cecco je svoj umetnički put započeo s prevodilaštvom i tumačenjem, a nastavio s upisivanjem na Akademiju za vizualne umetnosti A.V.A. Ne iznenađuje da je većina njegovih prevodilačkih dela tesno povezana s crtanjem, tačnije sa stripovima. A posebno je poznat po saradnji s Boštjanom Gorencom – Pižamom, s kojim je postao udarni tandem, koji piše priče o Pilku, Čopki i psu Šnofiu.

Robert Valčič

Kao što i priliči romantičaru, njegovo prvo objavljeno delo je bilo plakat za školski ples. Čitaoce Primorskih novosti je 13 godina zabavljao svojim stripovima, a istovremeno je u aerografiji stvorio nekoliko objekata večne slave. Zadnjih godina se posvećuje crtežima za priče i razvoju ilustrovanih karaktera.

Nakon zahtevnog projekta voli da odmori oči pogledom kroz prozor – na koparskoj morskoj površini.

Jaka Vukotič

Jaka Vukotič crta i ilustruje već od malih nogu. Autor je likovnih slika za brojne knjige, a njegove ilustracije redovno objavljuju u različitim udžbenicima, kao i dečijim i časopisima za mlade. Pored toga je takođe i autor stripova.

Maja Veselinović

Maja Veselinović je u Beogradu diplomirala na Fakultetu za dizajn i završila visoku školu za likovnu umetnost, kao učiteljica likovne kulture. Maja radi kao samostalni ilustrator, grafički dizajner i autor stripova. U saradnji sa brojnim izdavačkim, dečijim festivalima i kulturnim ustanovama kod kuće i u inostranstvu ilustruje knjige, časopise, plakate, udžbenike i obrazovne publikacije namenjene deci. S radionicama i sličnim kreativnim aktivnostima se bavi i na području likovnog vaspitanja za predškolsku i školsku decu. Maja Veselinović je osvojila više domaćih i međunarodnih nagrada i imala je 14 samostalnih i više od 60 zajedničkih izložbi.